Joukkorahoitus tekee nöyräksi

Entä jos ei kukaan – ei siis ainutkaan – halua tukea projektia? Tämä ajatus on väistämättä mielessäni. Tänään lanseerasin elämäni ensimmäisen joukkorahoituskampanjan. Haen Mesenaatti.me -sivuston kautta rahoitusta keskeneräiselle kirjaprojektilleni ”Alussa oli äitiyspakkaus”.  Kirja kertoo suomalaiskeksinnöistä. Samalla se on omakohtaista kertomusta X-sukupolven, eli 1980-luvulla nuoruuttaan viettäneen elämästä.

En ole mikään julkkis, pikemminkin arkiharmaa maijameikäläinen. En siksi oletakaan, että oma tarinani varsinaisesti kiinnostaisi ketään – mutta koen, että se sopi silti hyvin kehystarinaksi. Ensinnäkin taustani on tavallinen: sukuni on maaseudulta lähtöisin, mutta olen kaupunkilaistunut. Tarinani kuvaa hyvin sitä, miten ja miksi kaupungistuminen on ollut Suomessa niin nopeaa. Ja miten kouluttautuminen on vaikuttanut siihen, millaisia keksintöjä Suomessa on tehty ennen – ja millaisia nyt.

Toisaalta olen itse koulutustaustaltani mitä suuremmissa määrin aikani tuote. Bioalasta piti tulla Suomeen uusi nokia – joten meitä bioalan ihmisiä koulutettiin tuolloin valtava määrä. Kaiken huipuksi olen nykyisin yrittäjä ja freelance-toimittaja, joten siinäkin mielessä aikani tuote.

Joukkorahoitus, nykyajan innovaatio sekin, sopii hyvin kirjan rahoitusmuodoksi. Ymmärrän hyvin, miksi kysymäni kustantajat eivät kiinnostuneet kirjasta.  Keksintökirjoja on julkaistu jo aiemminkin ja Suomi 100 -pöhinää on liiankin kanssa.  Toisaalta aluksi tarjosin kirjaa pelkkänä keksintökirjana. Idea oman tarinani hyödyntämisestä kehyskertomuksena heräsi vasta myöhemmin.

Mielestäni ei ole järkeä kirjoittaa tekstiä, jota kukaan ei lue – tai tässä tapauksessa kuuntele. Siinä mielessä joukkorahoituskampanja jännittää ja tekee nöyräksi.  Voihan paljastua, ettei idea kanna.

No, jossittelut sikseen. Pyrin olemaan optimisti. Kiitän siis jo etukäteen lämpimästi kaikkia, jotka päättävät lähteä tukemaan kampanjaani! Teidän ansiostanne saan lisää intoa ja energiaa projektin viimeistelyyn.

Ohessa linkki kirjan kampanjasivuille sekä verkkosivuille.

Kuuntele ote kirjasta. Näyte sisältää esipuheen ja ensimmäisen luvun. Laitan verkkosivuille myöhemmin myös toisen näytteen.

Seuraa kampanjaa myös Facebookissa.