Kirjat

Olen toimittanut ja kirjoittanut tietokirjoja. Lisäksi olen kirjoittanut omakohtaisen, elämäntarinaani ja kokemuksiini linkittyvän kirjan suomalaisista keksinnöistä, Alussa oli äitiyspakkaus (ks. lisätietoja alla).


Viheliäs tiede – ja muita vaikeita uutisia, 2020

2.5.2020 ilmestyi Mari Heikkilän ja Tuukka Tammen toimittama Viheliäs tiede – ja muita vaikeita uutisia -kirja avaa tiedeuutisten taustoja. Teoksessa parikymmentä tutkijaa ja tiedetoimittajaa kertovat kokemuksistaan vaikeiden tiedeaiheiden parissa.

”Koronaepidemia on osoittanut, miten iso merkitys on tieteellä ja tiedon välittämisellä. Koronavirus, jos mikä, on viheliäs aihe! Tietoa vyöryy jatkuvasti valtava määrä ylitsemme”, toinen kirjan toimittaja Mari Heikkilä sanoo.

Hän huomauttaa, että kriisin keskellä tutkijoita ja asiantuntijoita kaivataan julkisuuteen popularisoimaan tiedettä, tekemään sitä ymmärrettäväksi suurelle yleisölle. Samaan aikaan toimittajilta odotetaan kriittisyyttä: eri tasoisia tutkimuksia ja selvityksiä julkaistaan paljon ja niiden joukosta pitäisi poimia luotettava tieto.

Kirja antaa lukuisten konkreettisten esimerkkien kautta eväitä siihen, miten viheliäisiä tiedeaiheita kannattaisi kohdata. Esimerkkiaiheina käsitellään muun muassa rokotteita, susia, metsien hakkuita ja vaihtoehtohoitoja.

Kirjassa kerrottujen kokemusten ja omakohtaisten tarinoiden myötä etsitään keinoja, miten vaikeista asioista pitäisi kirjoittaa ja puhua. Kirja tarjoaa eväitä ja tuo uutta ajateltavaa niin tieteestä kirjoittaville tukijoille, toimittajille kuin kaikille tieteestä kiinnostuneille.

Mari Heikkilä & Tuukka Tammi (toim.) Viheliäs tiede – ja muita vaikeita uutisia. Vastapaino 2020, 234 s.


Alussa oli äitiyspakkaus, 2019

Ensimmäinen varsinainen oma kirjani ilmestyi 5.6.2019. Kirjan kirjoittamista tukivat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Tiedetoimittajain liitto.

 

Suomalaisia keksintöjä, historiaa, tiedettä, tekniikkaa ja omaelämänkertaa. Kaikki samassa paketissa tarinoilla höystettynä! Kirja on tilattavissa verkkokirjakaupoista, mutta voit tilata sen myös minulta nopeasti suoraan lähettämällä sähköpostia etunimi.sukunimi@narratiivi.fi.

Kustantaja Narratiivi, painanut Bookcover oy, ISBN 978-952-94-1928-9.

Kuuntele haastatteluni Kalle Haataisen ohjelmassa Yle Radio 1 9.8.2019. Lue lisää kirjasta täältä

 


Olen tehnyt Suomen Lääketieteen säätiölle vuosikirjoja. Ne ovat luettavissa säätiön verkkosivuilla: www.laaketieteensaatio.fi.


Sattumaa, haperotatteja ja keltainen syklotroni, 2015

Marraskuussa 2015 julkaistiin toimittamani Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan 50-vuotisjuhlakirja Sattumaa, haperotatteja ja keltainen syklotroni (Jyväskylän yliopistopaino, ISBN 978-951-39-6303-3). Siinä tiedekunnan vaiheista tarinoivat kolmisenkymmentä tiedekunnassa pitkään vaikuttanutta henkilöä.  Kirjan verkkoversio on luettavissa täällä.  Lue lisää teoksesta ja sen julkistamistilaisuudesta  blogistani.


Pienestä syntyi suurta – Nano came to Jyväskylä, 2014

Marraskuussa 2014 julkistettiin kirjoittamani ja toimittamani kirja  Pienestä syntyi suurta – Nano came to Jyväskylä, Jyväskylän Nanotiedekeskuksen historiikki (Jyväskylän yliopistopaino, ISBN 978-951-39-5910-4). Se on luettavissa myös verkkoversiona (ISBN 978-951-39-5911-1). Teosta varten haastattelin laajan joukon nanoalan tutkijoita.


Aiemmin olen kirjoittanut osion ”Äidinmaito on täyttä ruokaa” Outi Gyldenin toimittamaan Suomalaiseen vauvakirjaan (sivut 247-250), Otava.

TallennaTallenna