12.5.2020 Uutuuskirja Viheliäs tiede kertoo kommenttitulvan aiheuttavista uutisaiheista toimittajan ja tieteentekijän näkökulmasta – ”Koronavirus, jos mikä, on viheliäs aihe!”

Mari Heikkilän ja Tuukka Tammen toimittama Viheliäs tiede – ja muita vaikeita uutisia -kirja avaa tiedeuutisten taustoja. Teoksessa parikymmentä tutkijaa ja tiedetoimittajaa kertovat kokemuksistaan vaikeiden tiedeaiheiden parissa.

”Koronaepidemia on osoittanut, miten iso merkitys on tieteellä ja tiedon välittämisellä. Koronavirus, jos mikä, on viheliäs aihe! Tietoa vyöryy jatkuvasti valtava määrä ylitsemme”, toinen kirjan toimittaja Mari Heikkilä sanoo.

Hän huomauttaa, että kriisin keskellä tutkijoita ja asiantuntijoita kaivataan julkisuuteen popularisoimaan tiedettä, tekemään sitä ymmärrettäväksi suurelle yleisölle. Samaan aikaan toimittajilta odotetaan kriittisyyttä: eri tasoisia tutkimuksia ja selvityksiä julkaistaan paljon ja niiden joukosta pitäisi poimia luotettava tieto.

”Pitäisi myös pystyä katkomaan siivet vääriltä huhuilta ja uskomuksilta. Hopeavesi ei estä koronaa eivätkä 5G-mastot aiheuta sitä.”

Kirja antaa lukuisten konkreettisten esimerkkien kautta eväitä siihen, miten viheliäisiä tiedeaiheita kannattaisi kohdata. Esimerkkiaiheina käsitellään muun muassa rokotteita, susia, metsien hakkuita ja vaihtoehtohoitoja.

Jotkut tarinoista osoittavat, miten joskus tilanne voi hyvistä aikeista huolimatta kääntyä päälaelleen. Vaikka sanotaan, ettei viestinviejää pitäisi ampua, joskus tutkittua tietoa esiin tuova tutkija tai toimittaja voi joutua aikamoiseen tulitukseen. Ja vaikka monissa tilanteissa tutkijan tai tiedetoimittajan olisi helpompi pysyä hiljaa ja piilossa julkisuudelta, on tärkeää nousta vastustamaan valeuutisia.

”Joskus myös arjen kokemukset, vahvat mielipiteet ja tutkimustieto nostavat somemyrskyjä, joissa faktat ja uskomukset sekoittuvat pahan kerran. Esimerkiksi seksuaalisuus, imetys tai mediaväkivallan vaikutus lapsiin ovat kirjassa käsiteltyjä, ikuisesti tunteita kuumentavia puheenaiheita”, toteaa toinen kirjan toimittaja Tuukka Tammi.

Kirjassa kerrottujen kokemusten ja omakohtaisten tarinoiden myötä etsitään keinoja, miten vaikeista asioista pitäisi kirjoittaa ja puhua. Kirja tarjoaa eväitä ja tuo uutta ajateltavaa niin tieteestä kirjoittaville tukijoille, toimittajille kuin kaikille tieteestä kiinnostuneille.

Mari Heikkilä & Tuukka Tammi (toim.) Viheliäs tiede – ja muita vaikeita uutisia. Vastapaino 2020, 234 s.


Kesäkuun 5. päivä 2019 ilmestyi tietokirjani Alussa oli äitiyspakkaus (Kustannus Narratiivi, Painanut Bookcover oy, ISBN 978-952-94-1928-9). Suomalaisia keksintöjä, historiaa, tiedettä, tekniikkaa ja omaelämänkertaa. Kaikki samassa paketissa tarinoilla höystettynä. Kirja on tilattavissa verkkokirjakaupoista (mm. Booky).

Lue lisää kirjasta sivulta Alussa oli äitiyspakkaus!


Olen tehnyt Suomen Lääketieteen säätiölle vuosikirjoja. Ne ovat luettavissa säätiön verkkosivuilla: www.laaketieteensaatio.fi.


mat_lt_etukansiMarraskuussa 2015 julkaistiin toimittamani Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan 50-vuotisjuhlakirja Sattumaa, haperotatteja ja keltainen syklotroni (Jyväskylän yliopistopaino, ISBN 978-951-39-6303-3). Siinä tiedekunnan vaiheista tarinoivat kolmisenkymmentä tiedekunnassa pitkään vaikuttanutta henkilöä.  Kirjan verkkoversio on luettavissa täällä.  Lue lisää teoksesta ja sen julkistamistilaisuudesta  blogistani.


Marraskuussa 201nanokansi4 julkistettiin kirjoittamani ja toimittamani kirja  Pienestä syntyi suurta – Nano came to Jyväskylä, Jyväskylän Nanotiedekeskuksen historiikki (Jyväskylän yliopistopaino, ISBN 978-951-39-5910-4). Se on luettavissa myös verkkoversiona (ISBN 978-951-39-5911-1). Teosta varten haastattelin laajan joukon nanoalan tutkijoita.


Aiemmin olen kirjoittanut osion ”Äidinmaito on täyttä ruokaa” Outi Gyldenin toimittamaan Suomalaiseen vauvakirjaan (sivut 247-250), Otava.

TallennaTallenna