Sattumaa, haperotatteja ja keltainen syklotroni

Marraskuun 6. päivä  julkaistiin toimittamani teos ”Sattumaa, haperotatteja ja keltainen syklotroni – Aikalaistarinoita Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan 50-vuotiselta taipaleelta”. Tuolloin pidettiin hienot, mutta samalla lupsakkaat tiedekunnan 50-vuotisjuhlat, niistä juttua ohessa. Iltajuhlista ei ole erityistä todistusaineistoa, mutta ne olivat rennot ja tanssilliset – esiintyjä Jean S. oli hulvattoman hyvä ja esiintyipä myös Iina Kuustonen.

Kirjasta on hieman mainosta yliopiston sivuilla. Se on myös myynnissä yliopistokirjakauppa Sopissa. Kirjaan ovat siis ansiokkaasti kirjoittaneet tiedekunnan vaiheista useat yliopistossa työskennelleet ja opiskelleet. Se on kiva ja viihdyttävä paketti tiedettä, mutta myös tarinoita tieteentekemisen taustalla.

Tätä kirjaa oli kiva toimittaa. Syy on se, että luonnontieteilijöillä ja matemaatikoilla hyvä huumorintaju ja keskimäärin melko rento ote elämään – tämä tosin ei ehkä ihan kaikille aina aukene. Itse kun olen koulutukseltani luonnontieteilijä ja mieheni myös, tiedän, että parhaat vitsit kertovat luonnontieteilijät.  Tämä tietysti on täysin puolueeton toteamus.

Toisaalta toimitustyö oli siksikin hauskaa, että opin matkan varrella yhtä sun toista eri aloista. Ja mikä sen inspiroivampaa.  Nyt tunnen myös arvovaltaisen joukon eri alojen tutkijoita – ja tiedän heidän historiastaan hauskoja yksityiskohtia. Kaiken kaikkiaan hieno kokemus siis!

Tuolla tiedekunnan 50-vuotisjuhlissa julkistettiin myös tiedekunnan toiminnasta hauskasti Myytinmurtajat-tyyliin kertova video, joka kannattaa ehdottomasti katsoa!