Ihmeellistä on sote-matematiikka

Näin maallikkona on pakko ihmetellä tuota sote-matematiikkaa. Miten on mahdollista, että niin monissa paikossa on todettu ulkoistusten tulevan omia palveluja halvemmiksi? Miksi sote-palvelujen yksityistäminen tuntuu nyt olevan monen mielestä se järkevä suunta?

En ymmärrä seuraavaa kuviota: Terveyspalveluyritys tekee reilut 10 prosenttia voittoa, jonka jakaa pääosin osakkeenomistajille. Tämän lisäksi se maksaa palkkalistoillaan oleville lääkäreilleen ja hoitajilleen parempaa palkkaa kuin kunnallinen puoli. Kaiken järjen mukaan yrityksen tuottamien palvelujen pitäisi tämän jälkeen tulla kalliimmaksi kuin kunnallisten.  Näin ei kuitenkaan monien mukaan ole: kunnan on halvempaa ostaa palvelut yritykseltä kuin tuottaa ne itse.

Ihmetyttää, mistä tämä johtuu. Sitä perustellaan sillä, että Terveyspalveluyritys kykenee toimimaan tehokkaammin. Kaikesta päätellen tämän tehokkuuseron täytyy olla huikea!

Ymmärtäisin tämän matematiikan, jos kyseessä olisi jonkun teollisuustuotteen valmistus – silloin on taatusti kustannustehokkaampaa valmistaa tuote vaikkapa Kiinassa. Ja kannattaisi varmasti ostaa tuote kansainväliseltä yritykseltä.  Mutta tässä tapauksessa myydään lääkärin tai hoitajan työpanosta, ”päänahkaa” – vieläpä yleensä suomalaisen terveydenhuollon ammattilaisen.  Luulisi, ettei tehostamisvara ole valtava: lääkäri ottaa vastaan tietyssä ajassa tietyn verran potilaita. Toki tätä aikaa voi hieman vaihdella, mutta se on siinä.

Ovatko siis lääkärit ja hoitajat kunnan palkkalistoilla ollessaan jotenkin tehottomampia? Mikä mättää? Voisi ajatella, että jos tällainen huikea tehokkuusero on olemassa, pitäisi kunnallisten toimijoiden ehdottomasti mennä heti ottamaan oppia yksityisiltä palveluntuottajilta.  Ehkä näin tapahtuukin?

On surullista, jos näitä ongelmia ei osata korjata, ja julkinen terveydenhuolto näivettyy. Se tarkoittaa sitä, että maksamme julkisista rahoista osinkoja kirjavalle joukolle monikansallisia sijoittajia. Onkohan se järkevää kansallista taloudenpitoa?