Matohoito kiinnostaa

Kirjoitin taannoin Tiede-lehteen juttua matohoidosta, ”Suolistomato auttaa”. Kyseessä on siis juttu, jossa kerrotaan mm. hygieniahypoteesista ja suolistomatojen käytöstä autoimmuunisairauksissa, kuten MS-taudissa tai tulehduksellisissa suolistosairauksissa (Crohnin tauti, colitis ulcerosa). Siihen liittyen tuli sähköpostitse kyselyä lukijalta, mistä löytyisi lisätietoa. Koskapa aihe saattaa muitakin kiinnostaa, laitanpa nyt suoraan tähän blogiin hieman linkkejä.

Helpoimmin tietoa löytyy verkkosivustolta http://opensourcehelminththerapy.org/mediawiki2/index.php?title=Studies_and_Papers, johon on koottu tietoa asiasta.  Nämä wiki-sivustot ovat epäviralliset, ”asiaan vihkiytyneiden” tekemät sivustot, joten tietoihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella – vaikka useimmat varmasti pitävätkin paikkansa.

Hoitokokeiluja tekeviä paikkoja voi kaivella  clincaltrials.com-sivustolta https://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=helminth+therapy&Search=Search (hakusanalla helminth therapy). Myös kirjoituksessani mainittu Herbert Smith päivittelee silloin tällöin facebooksivustojaan … ja sieltäkin löytyy tietoa https://www.facebook.com/Helminthic.Therapy.

Mutta sitten muutamia tieteellisiä juttuja, tässä listaa:

Lopuksi vielä lehtijuttuja yms.:

Vielä yksi linkki, Graham Rookin verkkosivuille. Rook on immunologian professori, joka on  kehittänyt ”vanhojen ystävien hypoteesin”. Sivuilla ja haastatteluissa on myös tietoa suolistomatojen käytöstä.

http://www.grahamrook.net/Interviews/interviews.html