Joukkorahoitusta journalismille

Eilen avautui uusi joukkorahoitusalusta Rapport.fi, jonka kautta toimittaja voi hakea jutun tekemiseensä rahoitusta tai lukija voi ehdottaa juttua tehtäväksi jostain haluamastaan aiheesta. Hieno idea!  Itse lähdin tietysti oitis mukaan, tosin en ole vielä saanut aikaiseksi laittaa yhtään joukkorahoitushakemusta.

Kuulostaa toimittajasta todella hyvältä, että lukijat itse päättävät, mistä haluavat juttuja tehtävän – ja rahoittavat suoraan jutun tekemistä. Silti pieni kyyninen minäni herää: löytyykö Suomesta riittävästi ”laatujournalismista” kiinnostuneita ihmisiä, jotka ovat valmiita rahoittamaan juttuhankkeita? Epäilen.

Kielialueemme on liian pieni – olisipa edes 20 miljoonaa suomenkielistä, niin onnistumismahdollisuudet olisivat paremmat. Nyt Rapportin kaltaisille sivustoille eksyy luultavasti enimmäkseen toisia journalisteja, kollegoja, jotka tsekkailevat toistensa ideoita – ja ehkäpä  myös tukevat.  Kyllä se valitettavasti vaan niin on, että suomalaiset ovat keskimäärin kiinnostuneempia Seiskasta kuin laadukkaista pitkistä jutuista. Tai vaikka olisivatkin, harva on valmis maksamaan mistään netissä olevasta tekstistä.  Ei laatujournalismiin panostava LongPlaykään mikään rahasampo ole, apurahalla pärjäilee.

Tietysti itse kovasti toivon, että Rapport menestyy ja saa laajan seuraajakunnan – ja että olen epäilyksineni väärässä. Toivon, että mahdollisimman moni kävisi sivustolla – ja että tämä projekti herättäisi jälleen keskustelua journalismin tilasta, ehkä jopa toisi alalle uusia tuulia.

Itse uskon, että tulevaisuudessa yhä enemmän laadukasta, pitkää journalismia tehdään apurahoilla – samoin kuin kirjailijat kirjoittavat teoksiaan. Toivottavasti se ei ole kuitenkaan koko totuus. On tärkeää, että myös kaupalliset lehdet panostavat laatujournalismiin. Nähtäväksi jää.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *