Vinkkejä luovaan työhön

Olen huomannut, että muutamat asiat auttavat minua, kun keskityn luovaan työhön – eli juttujen/kirjojen ideointiin ja kirjoittamiseen. Kokosin omien kokemusteni pohjalta seuraavat kuusi kohtaa:

  1. Vältä voimakkaita mielenliikutuksia. Jos huomaat kiivastuvasi facebookissa, älä mene sinne tai ainakin sulje pois sellaisten ihmisten ilmoitukset, jotka lähettävät nähtävillesi jotakin muutakin kuin söpöjä kissavideoita. Rajoita uutissivustoilla käyntiä, siirrä se vapaa-ajalle. Elä sovussa lähipiirisi ja ystäviesi kanssa. Pyydä anteeksi ja sovi riidat. Olen huomannut, että jos on parhaillaan tuohtunut, ärsyyntynyt, liikuttunut tai valtavan innostunut jostain asiasta elämässään, luovaan työhön keskittyminen on hyvin vaikeaa.
  2. Opettele tyhjäämään mielesi. Tämä auttaa paitsi luovaan työhön keskittymiseen myös nukahtamiseen. Kuvittele, että ajatukset ovat kuin nuolia, joita satelee koko ajan sinua kohti. Joskus tulee yhtäkkiä valtava nuolisade – ja suurin osa mieleesi iskeytyvistä ajatuksista on täysin turhia. Pyri mielessäsi vähentämään ajatusten määrää siten, että sumennat turhat nuolet heti alkuunsa. Eli kun ajatus alkaa tulla, et päästä sitä lainkaan etenemään, vaan kuvittelet, miten sumennat ja sumennat sinua kohti tulevaa nuolta. Silloin se ei pääse iskeytymään mieleesi. Tämä vaatii harjoittelua, mutta kun opit tietoisesti keskittymään ajatusten hallintaan niin se alkaa pikku hiljaa sujua. Kiireessä helposti hukkuu ajatusten tulvaan, joka alkaa ahdistaa ja kahlitsee luovuutta. On tärkeää, että opit ajattelemaan vähemmän ja hallitummin.
  3. Keksi itsellesi siirtymäriitit. Luova työ etenee vaiheittain, esimerkiksi kappale kappaleelta, sivu sivulta. Väleihin tarvitaan taukoja, joihin kannattaa keksiä itselleen sopivaa tekemistä noin 5-10 minuutin ajaksi. Itse menen maahan makaamaan ja kutsun koiran viereeni rapsutettavaksi. Tai laitan hyvän musiikkikappaleen soimaan. Kuuntelen myös mielelläni kappaleita, joita voin laulaa mukana. Joskus myös soitan pianoa ja laulan. Taukoon sopii myös pyykkien laittaminen tai pyykkikoneen täyttäminen, onpahan pois illan puuhista. Nyt talvella lintulauta on taukoviihdyke nro yksi. Tänäänkin näin keittiön ikkunasta punatulkkuja, sini- ja talitiaisia, närhen, tilhiä ja tietenkin oravan. Yritän myös muistaa pitää välillä pieniä taukojumppia/-venyttelyjä.
  4. Määritä kohtuulliset tulospalkkiot. Minulla on taipumusta määritellä itselleni suhteettoman suuret tulospalkkiot. Kirjoitettuani sivun valmiiksi saatan päättää, että nyt olen ansainnut vaikkapa viisi palaa suklaata tai kaksi keksiä – ja palkkion määrä saattaa muuttua vielä siinä vaiheessa. Ei mikään terveellisin tapa työskennellä. Lisäksi kun tottuu ylisuuriin tulospalkkioihin, niistä on vaikea luopua – jos eilenkin sain tauolla keksin, miksi en saisi tänäänkin. Kotona auttaa, ettei ole avattuja keksipaketteja eikä helposti syötävissä olevia herkkuja pakastimessa. Toisaalta kannattaa hommata jääkaappiin parempia terveellisiä vaihtoehtoja: naposteluporkkanoita tai itse valmiiksi kuorittuja porkkanoita, omenoita ja mandariineja.
  5. Hallitse sähköpostitulvaa. Itse en aina kykene tähän, mutta voin silti suositella: Laita kaikki sähköpostiohjelmat kiinni siten, että ne eivät lähetä heti sähköpostin tullessa ilmoituksia. Lue sähköpostit yhtenä tauko-ohjelmana, esimerkiksi noin parin tunnin välein. Harva olettaa saavansa vastauksen heti. Kun luet sähköpostit, vastaa niihin tarvittaessa heti tai laita lippu, jotta ne eivät huku tulvaan. Itse pyrin vastaamaan heti ainakin jotain – vähintäänkin niin, että palaan asiaan pian (ja liputan mailin). Jos teen oikeasti pitkällistä keskittymistä vaativaa työtä, luen sähköpostit vain ehkä pari-kolme kertaa työpäivän aikana.
  6. Laita puhelin äänettömälle. Näinkin teen toisinaan, jos haluan keskittyä. Jos puhelun asia on tärkeä, yleensä ihmiset lähettävät viestin ja voit soitella uudelleen.