Kävimme tänään Vantaan asuntomessuilla. Päällimmäiset fiilikset: mökkitunnelmaa, hillittyjä värejä, hirttä ja valtavia puuterasseja.

On puhuttu paljon siitä, että nykyihmisten mökkeilyinto on hiipunut.  Asuntomessujen pohjalta näyttäisi siltä, että mökkeily on kuitenkin in – tai ainakin siinä mielessä, että kodista halutaan tehdä mökin kaltainen. Messuilla oli useita taloja, jotka olisivat sopineet yhtä hyvin kesäasunnoksi. Fiiliksen loivat hirsiseinät ja leppoisat kalusteet.

IMG_7854

IMG_7852

IMG_7841

IMG_7882

 

Lähes joka talossa oli iso terassi, joka oli suunniteltu löhöilyyn ja rentoutumiseen. Useimmat terassit oli tehty lehtikuusesta. Kieltämättä tuli mieleen, että olisipa tuollainen ihan mukava.

IMG_7916

IMG_7855

IMG_7926

Itse olen innostunut myös noista kivipuroista, joita näkyi muutamissa kohteissa.  Ajatuksenani on tehdä kivipuro myös omaan pihaamme, johtamaan rännivedet imeytysalueelle, sadepuutarhaan. Kiviä oli käytetty asuntomessualueella muutoinkin runsaasti pihoissa – monissa nurmikkopläntti jäi tosi pieneksi isojen terassien ja kivialueiden/laatoitusten jälkeen.

IMG_7859

IMG_7858

IMG_7889

IMG_7939

IMG_7945

IMG_7903

 

Aika helppohoitoisia pihoja näyttivät ihmiset suosivan. Toki kasvatuslaatikoita tai vastaavia virityksiä oli jonkin verran, mutta aika minimalistista oli meininki kasvien ja esimerkiksi perennojen suhteen. Useimmiten kasvien/pensaiden juurilla oli käytetty soraa tai haketta, mutta yhdessä kohteessa sen tilalla oli olkea.  Kasvatuslaatikossa se vielä menetteli, mutta mielestäni isoina pintoina olkikasat näyttivät hieman oudolta.

IMG_7856

IMG_7857

Sen sijaan alla olevan kaltainen puureunus olisi kiva kukkapenkille – eikä tuollainen kaarevasti muotoiltu kivinen kasvialuekaan nurmikon keskellä olisi hassumpi.

IMG_7846

IMG_7932

 

Vaikka olenkin kuntta-fani, ei yhdessä kohteessa pihaan tuotu metsänpohja näyttänyt oikein viihtyvän paikallaan – se näytti hieman kärsivältä. Jotenkin kuntta muutenkin sopii mielestäni paremmin mökkitonteille, havupuiden katveeseen. Se on jotenkin niin eri maailmasta. Siistien laatta- ja nurmialueiden keskellä kituliaasti kasvavat varvut näyttivät hieman säälittäviltä. Kuin toisi lehmän tai lampaan urbaanin omakotitalon pihalle….

 

IMG_7958

 

Messuilla oli myös useita viherkattoja. Eniten kuitenkin ihastelin näyttelyalueella ollutta irrallista kattomallia, jossa oli ihana kokoelma erilaisia maksaruohoja.

 

IMG_7959

 

Ulkonäöllisesti eniten messualueella silmään pistivät omakotitaloista perinnetalon näköinen talo sekä Honka Savukvartsi (18). Jälkimmäisen pintamateriaali olisi mielestäni ihana kesämökin/kakkosasunnon pintaan. Tuo perinnetalo Villa Falken (30) ei mielestäni sopinut yhtään ympäristöönsä –  modernien talojen keskelle.

 

IMG_7950

IMG_7840

 

Talojen sisätiloissa ei mielestäni ollut valtavasti uutta: neutraaleja värejä, puuta, valkoisia keittiöitä (tai mustaa), harmaata. Jonkin verran oli kohteissa keittiösaarekkeita, joissa ruokapöytä oli jatkona tai osana. Se lienee yksi trendi.
Vessoissa sen sijaan oli nyt selvästi uutta ilmettä: monin paikoin niissä oli nyt hieman revitelty. Ja pöntöt olivat suoraan seinässä kiinni.

IMG_7940

IMG_7934

IMG_7865

 

Melko neutraaleista sisustusväreistä/tyyleistä oli joitain poikkeuksia, kuten seuraavassa:

IMG_7880

IMG_7877

IMG_7871

IMG_7866

 

Silmiini osui myös muutamia mielenkiintoisia valaisimia:

 

IMG_7905

IMG_7895

IMG_7908

IMG_7878

IMG_7835

 

…ja taideteoksia:

IMG_7833

IMG_7839

Yksi jännä kokemus asuntomessuilla oli virtuaalinen 3D-asuntoesittely. Siinä laitettiin päähän lasit ja kamera vei eteenpäin messualueen kohteesta toiseen. Kun katseli ympärilleen, sai yllättävän hyvin vaikutelman huoneistosta. Siinä tuli selkeä tilantunne. Oli aika jännä fiilis, suorastaan hieman pelottava, kun mentiin ovesta ulos ja jälleen uuteen taloon sisälle.

 

IMG_7813

 

Yksi päivä asuntomessuilla on liian vähän, se tuli jälleen huomattua. Ehdimme kiertää vain omakotitalokohteet (lähdimme niistä liikkeelle, sillä arvasin jo etukäteen, että kiire tulee) – emmekä edes niitä kaikkia kunnolla.

Näillä asuntomessuilla oli useita sellaisia koteja/sisustusratkaisuja, jotka olisin voinut ottaa kotiini. Eli siinä mielessä ehkä onnistuneet messut.